Merike Mauring

Kokoomusnuoret ja opetus siitä miten kiusaaminen loppuu

Kokoomusnuoret ja kiusaamiskohun taustat

 

Julkaisin eilen pitkän harkinnan jälkeen facebookissa kirjoituksen, jossa käyn läpi kokemaani kiusaamista Kokoomusnuorissa ja tuntemuksiani tästä. Kirjoitus herätti julkaisun jälkeen kohun, jonka mittakaava yllätti minut.

 

Ulostulon tekeminen jännitti minua kovasti. Tiesin, että se suututtaisi osan tuntemistani Kokoomusnuorissa ja ukkopuolueen toimijoista. Pohdin asiaa moneen kertaan, mutta lopulta uskalsin tehdä sen - koska kiusaamista ei pidä hyväksyä. Nuorilla naisilla, joilla on maahanmuuttajatausta, kuten minulla, ei nimittäin aina ole kovin helppoa tulla kuulluksi!

 

Haluan tässä blogissa kertoa vielä vähän tarkemmin mitä todella on tapahtunut. Kiusaamistapaus alkoi liittokokouksessa, jossa kokoomusnuorten varapuheenjohtajaksi valittu Markus Vierumäki kertoi minulle aikaisemmin luvattujen luottamuspaikkojen menettämisestä, mikäli en äänestä hänen toiveidensa mukaisesti. Kokouksessa oleminen tuntui kovin raastavalta, koska minulle tuli tunne, etten voi toimia arvojeni ja omantuntoni pohjalta vapaasti.

 

Myöhemmin hän palasi asiaan ja oli ilmeisesti päätellyt jotenkin laskemalla, etten äänestänyt kuten Markus vaati. Tämä johti siihen, että Vierumäki uhkaili estävän pääsyni Lahden Kokoomuksen nuorten hallitukseen sekä Hämeen Kokoomusnuorten piirihallitukseen. Tapaukseen liittyi kiusaamista ja syytöksiä, siitä että liikun väärässä seurassa sekä kuuntelin kuulemma vääriä ihmisiä. Sellaisia kokoomusnuoria, jotka lämpimästi ottivat minut vastaan ja olivat varauksetta ystäviäni, äänestinpä miten tahansa.

 

Eräät ystäväni ottivat asian selvitettäväksi Kokoomusnuorissa, ja sain ymmärtää, että myös Markukselle kerrottiin liittojohdosta, että hänen menettely oli asiatonta. Asiaa selvitettiin sisäisesti ja jonkinlainen puhuttelu pidettiin. Asian piti olla kunnossa.

 

Sitten koitti joulukuu ja Hämeen ylimääräinen piirikokous. Tässäkään kokouksessa en tanssinut Vierumäen pillin mukaan, joka lopulta johti siihen, että hän kertoi, etten pääse tämän vuoksi Lahdessa kuntavaaleissa ehdolle. Aivan kuin hän olisi sopinut siitä jonkun kanssa.

 

Tämän jälkeen julkaisin facebook-keskustelusta kaappauksen, jossa käy ilmi kiusaaminen ja uhkaus. Hyvin nopeasti minuun otti yhteyttä moni henkilö, kuten liiton tuleva puheenjohtaja Daniel Sazonov, Markus Vierumäki sekä muutamat vanhemmat jäsenet. Näiden kaikkien yhteinen viesti oli, että minun tulisi ensi tilassa ottaa kirjoitukseni pois, että ¨¨asia voitaisiin käsitellä sisäisesti.¨¨ Tämä tuntuu vähän hassulta, sillä Sazonov vaati puheenjohtajakampanjassaan lisää avoimuutta Kokoomusnuoriin. En suostunut poistamaan facebook julkaisuani mistään hinnasta, sillä kun asia selvitettiin viimeksi ¨¨sisäisesti¨¨, uhkaukset vain jatkuivat.


Tämän julkisuuden luoma paine on ilmeisesti auttanut ainakin sen verran, että Vierumäki viimein pyysi anteeksi sanavalintojaan. Toivon myös, että hän pyytäisi anteeksi itse kiusaamistaan. Kiusaaminen ei johdu pelkästään sanavalinnoista, vaan jatkuvasta uhkapelailusta. Vierumäen kommentti  ¨ mitään peruuttamatonta ei ole vielä tapahtunut ¨  on loukkaavaa, sillä hänen johdosta olen joutunut suunnittelemaan tulevaisuuteni useamman kerran uudelleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vastaava varmaan esiintyy muissakin puolueissa. Mutta ehkä Kokoomus ei ole sun juttusi? Mitä varten olet liittynyt kokoomusnuoriin? Vastaako puolueen politiikka sinun ihanteitasi?
Mieti sitä!

Tapani Raita

Tyttöjen tehtävä puolueessa on keittää kahvia, äänestää mitä käsketään ja olla käytettävissä.
Nuorten toiminnanjohtaja Romppainen ulkomaalaisten murhalla paljasti oikeat Kokoomuksen arvot. Puolue ei koskaan irtisanoutunut murhasta eikä tuominnut sitä.
Niinhän se karvaton Schubackakin vaati heikomman aineksen likvitointia.
Puheenjohtajakin on koulukiusaamisen ammattilainen.

Käyttäjän NicoSiltanen kuva
Nico Siltanen

Hienoa Merike kun uskallat tuoda vaikean aiheen esille! Vierumäen toiminta on syvästi tuomittavaa eikä hänellä voi mitenkään olla enää edellytyksiä toimia Kokoomusnuorten varapuheenjohtajana.

Tuoreen puheenjohtajan Sazonovin toiminta taas on hyvin kaksinaamaista. Hän keräsi kannatusta nimenomaan avoimuutta painottavalla ja uutta läpinäkyvää järjestökulttuuria vaativalla linjallaan kritisoiden epäselvää piiritason toimintaa. Epäterveelle järjestökulttuurille piti saada piste, mutta heti vallankahvaan päästyään Sazonov on onkin alkanut peitellä ongelmia ja vaatinut kiusattua uutta jäsentä vaikenemaan päästäen varapuheenjohtajakaverinsa veräjästä.

Tätäkö se #uusiknl nyt sitten on? Ei voi muuta kuin ihmetellä

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Merike kiitos tästä - en ehdi nyt vielä tarkemmin tutustua tapaukseesi, mutta ota huomioon, että on olemassa ihan muitakin tapoja muuttaa isänmaata kuin 100 vuotta vanhat agendat.

Nuoriso-osasto mukaan mitä suurimmassa määrin!

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2027...

http://unitaskansanliike.net

Käyttäjän PetteriLohivesi kuva
Petteri Lohivesi

Sanattomaksi vetää tälläinen kaksinaamainen toiminta, jossa vaalikampanjan aikana saarnataan avoimemman toimintakulttuurin puolesta ja sitten koitetaan hiljentää kiusattua, kun oma tukija on kyseessä kiusaajan roolissa.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Voit liittyä kotikaupungissasi mihin hyvänsä kokoomuslaiseen yhdistykseen ja sitä kautta asettua ehdokkaaksi. Ei noilla yksittäisen henkilön mielipiteillä ole asiassa mitään merkitystä. Ole yhteydessä hyvissä ajoin jonkin paikallisen yhdistyksen aktiiveihin ja ilmoita halukkuutesi ehdokkuuteen. Hyvää joulua!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllähän puolueiden sisäinen terrori voi vaaliasiamiehen taholta poistaa ehdokkaankin ehdokaslistalta.

Nuorenahan on jo opittava pelotteluun ja painostukseen, kaikki eivät tosin jaksa olla hiljaa ja tulevat leimatuiksi,

Käyttäjän teitvil1 kuva
Ville Teittinen

Yleisestiottaen julkisuus on aika huono paikka käydä riitoja tai kiusaamista. Kiusaaminen kyllä pitää tehdä näkyväksi, mutta yleensä sen näkyväksi tekeminen kannattaa tehdä omassa yhteisössä. Julkinen likapyykinpeseminen helposti lähtee käsistä ja sen jälkeen itselle ja yhteisölle hyvän ratkaisun löytäminen on hankalaa. Toivottavasti tämä tapaus on poikkeus, joka vahvistaa säännön. Voimia sinulle, jokainen kiusaaminen on liikaa ja peukku rohkeudestasi tarttua asiaan.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Et sunkaan vaan ole suunnitellut noin nuorena tulevaisuutta kokkareissa tai ylipäätään missään puolueessa. Tulevaisuus on suorassa kansanvallassa.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Merike tei olein ja toivottavasti annat rohkeutta muidenkin puolueiden jäsenille. Perussuomalaisista tiedän, että koko puolue perustuu toisten jäsenten kiusaamiseen ja toisten nostamiseen. Ei tarvitse lukea kuin puheenjohtaja Soinin plokeja, joista ilmenee se miten puoleutta johdetaan.Mitä isot edelle sitä pienet perillä.

T Piepponen

Kyllä suomessa on naiveja ihmisiä..

1. Kaikki puolueet perustuvat sisäiseen kanamaiseen nokkimisjärjestykseen. Toisten jäsenten kilpanokintaan ja nokkivimpien nostamiseen.

2. Puolueissa pärjäävät psykopaatit, lipojat ja lipevät valehtelijat.

3. Suomea "johdetaan" edellämainittujen ihmistyyppien toimesta. Siksi eduskunnassa onkin lähinnä 200 valikoitunutta "hyvää veljeä ja siskoa".

Näin se toimii. Todisteet ovat kaikkien nähtävillä - silmien edessä.

Vain ja ainoastaan tyhmä tai hyväuskoinen luulee jotenkin toisin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

T Piepponen, olet varmaan toiminut jossain puolueessa, kun noin varma olet näkemyksestäsi oikeellisuudesta, ellet ole toiminut, niin puhut suulla suuremmalla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Arto, ainoastaan demarit ovat vapaat kaikesta kähminnästä ja sisäisestä terrorista.

T Piepponen

En ole toiminut, mutta näen mitä silmien edessä tapahtuu.

Siinä se "Kuvio" on kaikkien silmien edessä nähtävillä - kyse on vaan siitä haluaako olla "kierojen messiaiden" ohjattavissa oleva auktoriteettiuskoinen alamainen vai ei.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ikävä tapaus ja hienoa, että tuot asian julkisuuteen, mutta hieman tuossa kirjoituksessa häiritsi vetoaminen naiseuteen ja maahanmuuttajataustaisuuteen. Vastaavia temppuja on varmasti tehty molempien sukupuolten edustajille ja niin supisuomalaisille kuin maahanmuuttajillekin. Ei ole yhtään vähemmän, mutta ei myöskään enemmän väärin tehdä noin maahanmuuttajataustaiselle naiselle kuin kantasuomalaiselle miehelle.

Käyttäjän DanielSazonov kuva
Daniel Sazonov

Asiasta kuultuani olin yhteydessä Merike Mauringiin ja kerroin tuomitsevani Markus Vierumäen toiminnan sellaisena, joka ei missään nimessä kuulu KNL:n toimintakulttuuriin. Toivoin myös, että olisimme voineet käsitellä asiaa vielä keskenämme, mutta ymmärsin ja ymmärrän hyvin, mikä tärkeä merkitys asian julkisella käsittelyllä on. Teinkin pyynnön esittäessäni arviointivirheen ja pyydän sitä Merikeltä anteeksi.

http://danielsazonov.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2088...

T Piepponen

Ei vttu mitä meininkiä...Oikein isänmaan toivot sentään.....Kaavaan jo pakattua nössöä liitää kehiin - ilma on sakeana miltei...

Tajuatteko te edes itse miten spedeltä tuo nokkimisenne näyttää, ja mistä se todistaa?

Valta kiinnostaa pyrkypoliittisia ihmisiä. Järki, rehtiys ja työn tekeminen ei sen pätkän vertaa.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Hyvä, että vaimentamiskulttuuria tuodaan esiin! Juuri tätä tarvitaan.

Sibil

P.S. Tiedän itsekin, että ulkomaalaistaustaisena oli ainakin ennen hieman vaikeata oleskella Suomessa. Tässä ote blogistani, jossa kerron millaista oli elää ulkomaalistaustaisena lapsena Suomessa 2000-luvulla.

https://sibilpolitical.wordpress.com/2015/11/29/si...

Käyttäjän teitvil1 kuva
Ville Teittinen

Usein kiusaamistapauksissa voidaan laajemmin käsitellä luottamuksellisia asioita, kun niitä käsitellään omassa piirissä. Kokoomuksen kaltaisessa organisaatiossa varmasti olisi löydettävissä myös hallituksen ulkopuolisia selvittelijöitä. julkisuudessa kiisteleminen on yleensä organisaatiolle vahingollista. Vaikenemiskulttuuria ei ole kiistojen tai kiusaamisen selvittely asianmukaisesti.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kysehän on vain siitä,että joku nyt ei ymmärrä sitä ketä pitäisi kumartaa pärjätäkseen. Sanoisinkin,että ei ole kovinkaan merkillistä tungos jonkin puolueen portaiden yläpäässä eikä se sellaisenaan ainakaan ansaitsisi edes tällaista kommenttia.Merkitsevää on aikakautemme yleinen henki,yhteiselämämme perusasetelma.Se synnyttää ja ylläpitää taistelua ja tungosta kaikkialla,se särkee ihmisten hermot vapaudestaan ylpeilevissä yhteiskunnissa,kylvää kaikkialle sekä katkeruutta että korskeutta ja vihdoin ehkä jopa puhkeaa ylen sivistyneiden kansojen itsemurhasodaksi.Tästä hengestä,tästä asetelmasta vapautuminen on perin vaikeata niin kauan kuin sitä puoltavat korkeimpina pidetyt arvovallat,useimmat kirjanoppineet,kasvattajat,vallan,rahan ja kunnian mahtimiehet.

Siitä vain..jatkakaa.

Toimituksen poiminnat